fredag 14. oktober 2011

Eplehøst 2011

Det er nesten synd å la alle disse eplene bare ligge å råtne på bakken.


For et par år siden hadde vi veldig god erfaring med å presse epler
til verdens beste saft på Ringi. Så da var det bare en ting å gjøre,
plukke opp de beste eplene, og frakte dem til Ringi Gårdspresseri. Det gjør
ingenting om de har støt, bare de ikke er råtne. Denne eplesorten er Rød Torstein.


På forhånd må det bestilles time, det er lurt å være tidlig ute med det, for det blir fort opptatt.


Her blir eplene først vasket, videre løftet over på et lite transportbånd


Så går de inn i pressen, og det som kommer ut som avfall er tørre flate eplerester


Den deilige saften blir ført i en slange til et kar og videre inn i pasteurmaskinen.
Så fylles saften på poser som blir til 5 liters "bag in box"


...og på under en time kunne vi reise hjem med saften fra våre egne epler!


I plastkannene er det u-pasteurisert saft. Den fyller jeg over på brusflasker og
putter i fryseren, for den har bare noen dagers holdbarhet. Nå jeg tar opp denne om
vinteren, er det virkelig en smak av sommer!
Den pasteuriserte holder seg helt til neste høst, og kanskje enda litt lenger.

Det ble 140 liter saft, vi er flere som deler på det, til 120.- pr bag in box ( 24,. pr liter)
I butikken koster den 65,- pr liter!

Det er litt dårlig kvalitet på bildene, for kameraet lå igjen hjemme,
og da måtte mobilen til som reserveløsning.

2 kommentarer:

  1. Så fantastisk heldig du er som kan gjøre dette med eplene dine. Det må jo være ypperlige julepresanger til og med!! Takker for at du deltar på mitt julekalenderlotteri og at du tok turen innom meg. Jeg likte forøvrig veldig godt gryteklutene!!

    SvarSlett
  2. Også eplesaft som så godt! Heldige dere som har sånn avling. Vet du, noen venner av meg satte vin av "restene" de og den ble skrekkelig god den også. :)

    Annegryteklutene er fine, jeg har noen sånne jeg også. Kos deg i helgen.

    SvarSlett